Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó

Keszegh István emlékére

Az Erdős Pál Matematika Tehetséggondozó tanára, 2019. március 24-én, rövid betegség után, életének 69. évben elhunyt.

Keszegh István

1950 – 2019

A Selye János Gimnázium (Rév – Komárom) legendás matematikatanára, 1985 és 1991 között igazgatója, az Erdős Pál Matematika Tehetséggondozó tanára, 2019. március 24-én, rövid betegség után, életének 69. évben elhunyt.

Keszegh István matematika-fizika szakos gimnáziumi tanár 1950. június 22-én Marcelházán született, 1968-ban érettségizett a komáromi magyar gimnáziumban, majd 1974-ben a prágai Károly Egyetemen szerzett diplomát matematika-fizika szakon.

Tanári pályáját a nagymegyeri gimnáziumban kezdte, majd 1980-tól a komáromi gimnáziumban tanárként és igazgatóként dolgozott egészen nyugdíjazásáig. Kimagasló tevékenységével tudásalapú gimnáziumot hozott létre, amely a minőségi munkából táplálkozott. Széleses látókörű, szakmailag kiválóan felkészült pedagógus volt, tanítványai rajongva szerették. Kiemelt feladatának tekintette a matematikai tehetséggondozást, melynek eredményeként sok diákot juttatott el matematikából országos olimpia legmagasabb szintjére, a Nemzetközi Matematikai Diákolimpiai csapattagságig.

Személyében kiváló szervezőt is megismerhettünk. Évtizedeken át Ő volt a Kenguru Nemzetközi Matematika Verseny felvidéki szervezője, mellyel lehetővé tette, hogy diákjai anyanyelven oldhassák meg a feladatokat. Ő volt a Zrínyi Ilona Matematika Verseny felvidéki fordulójának lebonyolítója is. Létrehozta a PROMATEK Társaságot, melynek célja felkarolni a fiatal magyar matematikai tehetségeket; szándéka, rendeltetése, hogy a felvidéki diákokból sikerüljön létrehozni a felvidéki magyar matematikai olimpiai csapatot. Rendszeresen részt vett különböző matematikai táborokban, vándorgyűléseken, ahol széleskörű kapcsolatot épített az anyaország pedagógusaival. Ennek kapcsán került szoros kapcsolatba a Matematikai Tehetségekért Alapítvánnyal is, és ezt követően bekapcsolódott az Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó munkájába tanárként, és szervezte a felvidéki diákok részvételét.

Több mint tíz éven át tanított a Soproni Benedek Elek Óvóképző Főiskola kihelyezett tagozatán, oktatott a komáromi Selye János Egyetemen, alapító tagja volt a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének. A szövetség egykori országos alelnökeként, illetve a szövetség országos és komáromi területi választmányának tagjaként főként szakmai kérdésekkel foglalkozott. Szorgalmazta a tehetséggondozás színvonalának emelését, az állandó innováció megvalósítását, illetve azt, hogy a matematika oktatása területén is létrejöjjön és megerősödjön az oktatás teljes autonómiája, mint egyedüli létező megoldás a problémák megoldásához. 

Munkásságát több szakmai díjjal is jutalmazták, így 2003-ban a Szent Gorazd, ugyanebben az évben a Felvidéki Magyar Pedagógus-díjjal, 2011-ben a Beke Manó Emlékdíjjal.

A matematika iránti lelkesedése és elkötelezettsége nyugdíjas éveiben sem hagyott alább, jelentkező betegségeinek intő jeleit figyelmen kívül hagyva vállalta továbbra is szervezte a versenyeket, bátorított diákot, pedagógust.

Váratlan halálhírét megdöbbenten fogadta az Erdős program minden tanára, barátai, ismerősei és egykori tanítványai. Nehezen búcsúzom én is kedves, mindig mosolygós barátomtól. Emlékét örökké megőrizzük.